![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() Lidé v Hyderabadu jsou již více otevřeni vegetariánským myšlenkám
Obyvatelé Hyderabadu nebyli donedávna vegetariánství příliš nakloněni. Ale časy se mění…
Důvody pro změnu jsou u každého různé – práva zvířat, obavy o životní prostředí, zdravotní důvody a nebo prostě jen příklad přátel. Zeptali jsme se několika lidí na jejich důvody. Malini Shankar (18 let) říká: „Nikdy jsem se o vegetariánství nezajímal, ale nyní mne k tomu inspirovali moji vegetariánští přátelé. Je to super když teď můžu říct – jsem taky vegetarián.“ Nidhi Dasarodhkar – softwarový inženýr – přestal jíst maso po událostech okolo ptačí chřipky: „Vylekalo mne to, proto jsem přestal jíst maso úplně. Navíc maso je drahé a nezdravé. Kdežto zelenina prospívá zdraví.“
V tomto soutěživém světě se každý snaží být dynamický. Z běžné nevegetariánské stravy můžete zlenivět. Protože tělu trvá až 72 hodin než stráví maso. Dr. Prem Kumar – všeobecný lékař – říká: „Je prokázáno, že nevegetariánům mnohem více hrozí různá zdravotní rizika jako vysoký cholesterol a hormonální nerovnováha.“ Z pohledu světové ekonomiky je vegetariánství ekologičtější. Tapan Vaidya říká: „Zrní, které kuře zkonzumuje během svého života, může nasytit hladové. Tím že vynecháte kuře, můžete zachránit mnoho potravin.“ Není tedy žádným překvapením, že návštěvníci restaurací žádají chutná vegetariánská jídla. Vikas Passary, majitel oblíbené italské restaurace, která nabízí pouze vegetariánská jídla, říká: „Lidé poznávají výhody přechodu na vegetariánství. Více než 80% našich zákazníků jsou zarytí nevegetariáni, ale u nás jim chutná.“
Pro zajímavost pár čísel: * V Indii je cca 1/3 obyvatel vegetariány. * Nejméně vegetariánů je na východě Indie, cca 20%. * Nejvíce jich je na jihu – 42% - a každoročně jich přibývá dalších 7%. Zdroj: indické noviny „The Times of India“ | ![]() | ![]() |